Thursday, December 8, 2011

Orasul Volos

Este poarta de acces spre peninsula PELION sau PILIO asa zis munte al centaurilor. In Pelion, natura ne sfideaza si reuseste sa ne surprinda prin versatilitatea ei, albastrul care ne uimeste la tot pasul in Grecia aici este inlocuit de verde. Satele din Pelion sunt diferite de restul Greciei, pastrand amprenta locala a acestui munte - de exemplu Makrinitza, aflat la 20 km de Volos.Makrinitza este satul cel mai reprezentativ un sat cocotat pe o coama de munte cu piata centrala umbrita de castani seculari si cladiri cu arcade construite din piatra. Avand un climat racoros si umed, regiunea este favorabila culturii florilor, am intalnit cateva sate in care fiecare casa avea pepiniere de flori, sate intregi inundate de gardenii, bunghenvilee, hibiscus.



Scurt Istoric. Întreaga zonă este un tezaur de legende, mituri, istorie, cultura, tradiţie, şi un paradis pentru turisti, natura iubitoare, istorie, aşa cum a fost din timpuri imemoriale călcată de către zei şi zeiţe, semizei şi centauri, titani şi giganţi, nimfe şi hamadryads, regi şi regine, prinţi şi prinţese, eroi şi războinici. Acesta a fost, de asemenea, câmp de luptă de "Gigantomahia" [bătălia dintre giganţi împotriva lui Zeus], în staţiunea de vară a zeilor olimpieni, fondurile de vânătoare de divinitate, drepturi de autor şi nobilimea, locul de desfăşurare a nuntilor mitice şi de primul concurs de frumuseţe a zeiţelor Hera, Atena şi Afrodita.
Pe Pelion a avut loc nunta Thetis Nereid la Peleus muritor. Fiul lor, Ahile nemuritor, ucigasul lui Hector din Troia, a contribuit la lansarea cu succes a expeditiei Achaean din Troia sau Ilium. Motivul, ni se spune de către Homer, a fost răpirea celei mai frumoase zeite Helen Sparta, de către fratele lui Hector elegant prinţul Paris, care a fost arbitru în cearta dintre cele trei zeiţe în concursul de frumusete organizat la nunta Thetis " . Paris a dat premiu - un măr de aur arucat in ciuda de Eris [Discordia], zeiţa numai că nu a fost invitata la nunta - la Afrodita, zeiţa frumuseţii şi a iubirii, care, în semn de recunoştinţă, a aranjat dragostea petru Helen. Un mit frumos pentru a justifica expediţia grecilor "punitive împotriva troienilor, care percep taxe grele pe toate navele comerciale care trec prin Strâmtoarea Hellispont. În 293 î.Hr., regele Dimitrie Poliorcetes fondat un oraş nou, Demetriada, ea a înflorit în timpul post-clasic ori, dar Pelion a declarat participarea sa la revoluţia greacă în temeiul căpitan Kyriakos Basdekis, pe 07 mai 1821. Dar headmen turc sat din regiune, a oprit circulaţia evolutive ale lui Pelion în sânge. Portul Volos a devenit, după Revoluţie, o legătură între liber şi ocupant Grecia.

Manastirea Kato Xenia

„ Straina de Jos”
Manastirea Kato Xenia, situata in orasul grecesc Volos, este o manastire de maici. Aceasta, cu deosebita bucurie si evlavie, pastreaza o parte din Cinstitul Brau al Maicii Domnului, una dintre cele mai valoroase relicve crestine. Braul este tesut din par de camila si, alaturi de


Cinstitul ei Acoperamant, constituie singura amintire pretioasa ce se pastreaza din viata ei pamanteasca, dar si o icoana facatoare de minuni pictata de Sf. Evanghelist Luca.
Numele Manastirii Kato Xenia, insemnand “Straina de Jos”, provine de la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului ajunsa aici in mod miraculos. De-a lungul vremii, Braul Maicii Domnului a vindecat nenumarati bolnavi, in special pe cei tinuti de boala cancerului, si a ajutat sa nasca multime de femei care nu puteau avea copii.

Wednesday, December 7, 2011

Orasul Edipsos

“ Satul Edipsos pe insula Evia este un loc pentru agrement şi divertisment, plin de clădiri elegante şi centre de divertisment care oferă sejururi de lux".

Orasul Edipsos este situat în partea de nord , Evia (sau Eubeea). Edipsos spa, cunoscut inca din antichitate pentru izvoarele sale medicinale, menţionate de către ambii Aristotel şi Strabon şi, în prezent una dintre cele mai cunoscute statiuni de vacanta din Grecia. Evia a fost binecuvântată cu un peisaj incredibil, care vibrează cu păduri verzi, râuri, spa şi ravene, plaje infinite şi apele de cristal. Mai mult, descoperirile arheologice face insula chiar mai interesant, în timp ce diferite aşezări frumoase înfrumuseţeaza insula chiar mai mult 80% dintre hotelurile din insula Evia sunt în Edipsos.
Scurt istoric. Conform mitologiei, Hercule s-ar fi scăldat în apa caldă înainte de fiecare forţa depusa la muncă, în scopul de a se relaxa si de a-si recastiga puterea.
Plutarh, notează "... satul Edipsos pe insula Evia este un loc pentru agrement şi divertisment, plin de clădiri elegante şi centre de divertisment care oferă sejururi de lux".
Plutarh cu entuziasm se referă la apele oraşului şi plăcerea pe care le oferă Strabon descrie, de asemenea băile termale de la Edipsos care menţionează proprietăţile lor terapeutice cu mare admiraţie.
Syllas general roman, trecând prin Edipsos a lăsat urmele lui peste tot. Se spune că picioarele lui au fost vindecate dureri în apele de vindecare a Edipsos. Ne amintim acum el uitandu-se la "Peşterile", care, în timpul erei romane au fost utilizate ca băi, să rămână neatinse de trecerea anilor.
În timpul erei romane, Edipsos este un centru cosmopolit, oamenii vin la terapie, au baie în apele de vindecare şi, de asemenea, divertisment şi bucuraţi-vă singuri. Este o perioadă de timp de la distanţă pentru care coloanele de marmură jumătate îngropate renumăra voturilor acţiunile şi faptele împăratului Adrianos, Marcus Aurelius şi farmecul de Julia Domna care apare irezistibil ca si statuie.
În Evul Mediu, Constantin cel Mare şi Teodosie fiecare la rândul său,au ajuns in căutarea, zonei agrement şi tratament.
În anii de după Primul Război Mondial, Edipsos a înflorit o dată mai mult. Este perioada în care spa-uri au devenit populare pe plan internaţional. În saloanele hotelului s-ar putea întâlni personalităţi internaţionale din acea vreme, actori celebri, artisti, poeti, scriitori, politicieni şi antreprenori de succes şi de proprietarii de nave.
În ultimii ani, mulţi scriitori şi poeţi sunt inspirati de Edipsos. La începutul secolului 20 marcheaza Belle Epoque de Edipsos proprietatile dovedite de vindecare a izvoarelor termale, atrag o multitudine de cetăţeni înstăriţi, artişti de renume, scriitori, vedete de film si oameni de stiinta.
Onassis, Churchill, Greta Garbo, Maria Callas şi scriitorul Loudemis toate au pus amprenta asupra orasului, vestind în toată lumea calitatile miraculoase ale apelor sale termale.
Exista izvoare naturale care au provenit de la o adâncime de 3.000 de metri în ultimii 20000 ani temperaturile de la suprafata ajungand la 75 de grade Celsius.
Thermae Sylla. Spa
Originalul Termai Syllas Spa a fost construit în anul 1897 şi a fost vizitat de oameni, cum ar fi celebrul Aristotel Onassis, Callas Maria, Sir Winston Churchill, Omar Shariff, Greta Garbo şi multe alte VIP-uri. Astazi Termae Sylla Spa este o combinatie de un ultra-moderne, Spa-statiune si un hotel de lux.

Sunday, December 4, 2011

Sf. Ioan Rusul.

St Ioan sa născut în jurul anului 1690, în partea de sud a Rusiei. După ce a ajuns la maturitate a fost chemat la serviciu în armata lui Petru I, pentru a servi ca simplu soldat. În timpul campaniei Prutsk a războiului ruso-turc a fost luat prizonier. In luptele pentru dezrobirea Azofului este facut prizonier impreuna cu mii de alti compatrioti si dus la Constantinopol, iar de aici in tinutul Procopie, aproape de Cezareea Palestinei, in Asia Mica, si este dat in stapanirea unui Aga (ofiter superior) turc, care conducea o tabara militara de ieniceri.
La fel ca toţi soldaţii crestini capturaţi , Ioan a fost ameninţat, torturat, supus la toate mijloacele să se convertească la credinţa musulmană. Ioan a fost hotărât în rezistenţa la acest tratament inuman.
Osandit sufleteste la dispret, pentru ura turcilor, el nu este decat un "ghiaur", un "necredincios" vrednic de aspre chinuri: il bat cu bete groase de lemn, il lovesc cu picioarele, il scuipa, ii ard parul si pielea capului, il arunca in gunoiul grajdului si il obliga sa traiasca cu animalele.

Mănăstirea Sf. Ioan Rusul (Eubeea), moaştele sale au fost aduse din sat de la Prokopion Eubeea de refugiaţii de la Ürgüp în Cappadocia, după catastrofa din Asia Mică din 1922-1924. Pentru mai multe decenii, moaştele sale au fost în biserica Ss. Constantin şi Elena la New Prokopion, Euboia, iar în 1951 el a fost transferat la o nouă biserică dedicată Sf. Ioan Rusul (în Mănăstirea Sfântul Ioan Rusul). Trupul Sf. Ioan este mic, iar imbracamintea este de culoare albastra. Faţa lui este neagra şi este acoperită de o mască de aur, una dintre mâinile sale este expusa, de asemenea, destul de neagra. Mii de pelerini vin aici din toate colţurile Greciei, în special în zi de sărbătoare (27 mai).

Sfântul Ioan Rusul este foarte mult venerat pe Muntele Athos, în special în mănăstirea rusă Sf. Pantelimon.

sursa wikipedia

Sunday, November 27, 2011

STATIUNEA PARALIA KATERINI

„PLAJA PE NISIPUL AURIU SI CALD SUB SOARELE ZEILOR"


Statiunea este situata la poalele muntelui Olimp, la 70 km de orasul Tesaloniki si la 900 km de Timisoara, pe Riviera Olimpului, scaldata de apele albastre ale Marii Egee .
Plajele din Paralia se disting prin nisipul lor auriu si apele curate.
Statiunea Paralia Katerini este situata in Pieria, zona din partea nordica a Muntelui Olimp, numita "tara bogata" sau "tara de sub munte". Statiunea Paralia - Olympic Beach si orasul Katerini alcatuiesc cel mai cosmopolit si mai luminos colt din Pieria,situat la numai 75 km sud de Salonic si 20 km de Muntele Olimp.

Clima din Paralia este unica. Fiind inconjurata de munti are un aer curat si proaspat; temperatura ajunge in luna august la 35*C, dar muntii plini de verdeata si briza marii creeaza o senzatie de racoare.
Aici veti gasi hoteluri mici si primitoare cu o atmosfera familiala si servicii de calitate.
Plajele desavarsite, ca o imagine a unei picturi, marea cristalina albastra, viata de noapte non-stop si gusturile culinare,dar si nenumaratele propuneri de distractie si agrement, vor face ca vacanta dumneavoastra sa fie una de vis si sa ramaneti, dupa vacanta in Grecia cu cele mai frumoase amintiri.
Restaurantele si taverne traditionale, cu preparate gustoase si la preturi accesibile, se intalnesc la tot pasul in Paralia. Seara puteti petrece in discoteci, baruri si cluburi de noapte. Veti avea prilejul sa dansati si sa va distrati greceste, alaturi de greci, asa cum numai ei stiu sa se distreze.
Din Paralia Katerini puteti vizita numeroase alte destinatii invecinate: Salonic, Muntele Olimp, Insula Skiathos, Insula Evia, Meteora, Athena.
Daca aveti ocazia sa merge-ti la cumparaturi orasul Katerini este foarte aproape la 8 km departare, cu magazine foarte modere si restaurante superbe.
Grecia are de oferit si un confort modern in toate colturile ei. De aceea a devenit una dintre cele mai cautate tari din Europa pentru petrecerea vacantelor.

Friday, November 25, 2011

INSULA SKIATHOS „ PLAJA CU NISIPUL DE AUR”

Plaja Koukounaries „Plaja preferata a printesei Diana”

Insula Skiathos este una dintre cele mai frecventate statiuni, o insula traditionala si in acelasi timp un paradis natural. Insula Skiathos apartine arhipelagului Sporade, care este situat in partea opusa a liniei de coasta a insulei Evia si a regiunii geografice denumita Thessalia. Skiathos ocupa o suprafata de 48 km patrati, are o linie de coasta de 44 km si aproximativ 5. 150 de locuitori.
Skiathos va uimeste cu verdeata sa si padurile intinse de pini, cu plajele mari si pline de nisip fin, cu regiunile impadurite si racoroase – adevarate oaze pe timp de canicula -, cu apele sale de cristal.
Skiathos are 68 de plaje. Unele, precum Koukounaries, plasate de multe ghiduri de specialitate intre primele zece plaje din Europa, sunt presarate cu nisip fin si marginite de pini parfumati. Altele, precum celebra Lalaria, o plaja de pietricele, la care nu se poate ajunge decat cu barca, ofera apa de clestar si peisaje stancoase de o frumusete rara. Plaja avand 1 km lungime, de-a lungul acesteia se pot gasi umbrele, sezlonguri si diverse baruri, iar in imediata apropiere se gasesc restaurante, taverne si hoteluri, ceea ce fac acest loc destinatia ideala pentru un sejur pe litoral.
A devenit foarte populară datorită filmului Mamma Mia.




Infrastructura turistica foarte bine pusa la punct, mentalitatea insulara si frumusetea naturala sunt cele trei atuuri care compun o marca irezistibila – cu siguranta va va impresiona si pe dumneavoastra!

Thursday, November 24, 2011

Insula Evia

Evia este cea de-a doua mare insula greceasca, dupa Insula Creta, avand o lungime de 175 de kilometri, o latime cuprinsa intre 6 si 45 de kilometri si o suprafata totala de 3.660 de kilometri patrati. Dintre insulele mediterane estice, doar insulele Cipru si Creta sunt mai mari decat aceasta.
Insula Evia , este foarte aproape de coasta estica a Greciei Centrale , aceasta fiind foarte aproape de Atena ( 2 ore distanta ) , de Delfi , Meteora , Manastirea Ioan Rusu ( renumita pentru vindecari) sau Manastirea Osiou David Geronta,dar si mai aproape de Insula Skiathos „ insula preferata a Printesei Diana „ una dintre cele mai frumoase insule din lume. (1 ora, vapor sau ferrybot).


Scurt istoric:
Este mai ales cunoscuta pentru mica localitate Procopi, unde se afla moastele intregi ale Sfantului Ioan Rusul, aduse din Asia Mica, din Capadocia in 1922, cand a avut loc schimbul de populatie intre Turcia si Grecia, iar grecii din localitatea Procopi au adus cu ei moastele Sfantului si au intemeiat asezarea cu acelasi nume in Grecia. Sfantul Ioan Rusul a trait intre 1690-1733, dar grecii il simt ca pe un sfant foarte apropiat de problemele lumii moderne si un mare ajutor in necazuri. A facut parte din imperiul lui Filip al II-lea Macedon si apoi a fost sub stapanirea romanilor, iar in secolul XII, majoritatea oraselor de pe coasta au fost distruse de sicilieni. Evia a facut parte dintre insulele stapanite de Venetia, si din secolul XV, a cazut sub conducerea turcilor, pana in 1830, cand intra in componenta noului stat grec.
Clima:
Insula Evia se bucura de un climat mediteranean, cu veri calde, secetoase si insorite, iar in timpul iernii, cad multe precipitatii, in zonele inalte, chiar si zapada.
Izvoarele minerale din Insula Evia:
Insula Evia este foarte cunoscuta pentru statiunile balneare care se gasesc aici.
Orasul Edipsos are un numar mare de izvoare minerale si este supranumit capitala balneara a insulei.

Cand sunte-ti in Paralia Katerini sa nu ratati excursia la Insula Evia. Va recomadam agentia la care am fost si noi SiriosTravel, aceasta agentia are un ghid extraordinar .
 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons