Sunday, December 4, 2011

Sf. Ioan Rusul.

St Ioan sa născut în jurul anului 1690, în partea de sud a Rusiei. După ce a ajuns la maturitate a fost chemat la serviciu în armata lui Petru I, pentru a servi ca simplu soldat. În timpul campaniei Prutsk a războiului ruso-turc a fost luat prizonier. In luptele pentru dezrobirea Azofului este facut prizonier impreuna cu mii de alti compatrioti si dus la Constantinopol, iar de aici in tinutul Procopie, aproape de Cezareea Palestinei, in Asia Mica, si este dat in stapanirea unui Aga (ofiter superior) turc, care conducea o tabara militara de ieniceri.
La fel ca toţi soldaţii crestini capturaţi , Ioan a fost ameninţat, torturat, supus la toate mijloacele să se convertească la credinţa musulmană. Ioan a fost hotărât în rezistenţa la acest tratament inuman.
Osandit sufleteste la dispret, pentru ura turcilor, el nu este decat un "ghiaur", un "necredincios" vrednic de aspre chinuri: il bat cu bete groase de lemn, il lovesc cu picioarele, il scuipa, ii ard parul si pielea capului, il arunca in gunoiul grajdului si il obliga sa traiasca cu animalele.

Mănăstirea Sf. Ioan Rusul (Eubeea), moaştele sale au fost aduse din sat de la Prokopion Eubeea de refugiaţii de la Ürgüp în Cappadocia, după catastrofa din Asia Mică din 1922-1924. Pentru mai multe decenii, moaştele sale au fost în biserica Ss. Constantin şi Elena la New Prokopion, Euboia, iar în 1951 el a fost transferat la o nouă biserică dedicată Sf. Ioan Rusul (în Mănăstirea Sfântul Ioan Rusul). Trupul Sf. Ioan este mic, iar imbracamintea este de culoare albastra. Faţa lui este neagra şi este acoperită de o mască de aur, una dintre mâinile sale este expusa, de asemenea, destul de neagra. Mii de pelerini vin aici din toate colţurile Greciei, în special în zi de sărbătoare (27 mai).

Sfântul Ioan Rusul este foarte mult venerat pe Muntele Athos, în special în mănăstirea rusă Sf. Pantelimon.

sursa wikipedia

No comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons